TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Pozor na psa na zahradě aneb zahrada plná nástrah

Máte psa, který tráví určitý čas na zahradě? Je vaše zahrada zdobena květinami a jste vášniví zahradníci? Možná byste měli zpozornět, některé rostliny jsou totiž pro psy velmi nebezpečné. Poradíme vám, které rostliny raději nepěstovat a čeho dalšího se vyvarovat, abyste psovi vytvořili prostředí, ve kterém mu nebude hrozit nebezpečí.

Pozor na jedovaté rostliny pro psa!

Pes je tvor velice zvídavý, a tak se může stát, že mu zalíbí některá z rostlin a rozhodne se ji ochutnat. Některé nevhodné rostliny mohou v lepším případě vyvolat pouze zažívací problémy, v tom horším mohou ale způsobit smrtelnou otravu. Mezi nejnebezpečnější rostliny pro psa patří:

1) Oměj šalamounek - jedna z nejjedovatějších rostlin našeho kontinentu. Jed, který obsahuje může způsobit rychlou smrt zástavou dechu a poškozením srdce.
2) Narcisy - květy i cibule velmi oblíbených narcisů jsou pro psy toxické. Pozření může způsobit zvracení, průjem či náhlou změnu dýchání.
3) Rhododendron - další velmi rozšířená rostlina na zahradách, po pozření mohou vyvolat průjmy, potíže s dýcháním nebo zástavu srdce
4) Rajčata - jak nezralé plody rajčat, tak i stonky a listy jsou pro psy toxické
5) Tis červený - prudce jedovatý od hlavy až k patě, tedy od jehličí až po kůru

Mezi další nebezpečné rostliny pro psy patří například i konvalinky nebo břečťan a spousta dalších rostlin.

Pes rostlinku sežral docela maličkou…

Pokud zjistíte, že si váš pes pochutnal i na velmi malém množství jedovaté rostliny, je nezbytné okamžitě vyhledat veterinární pomoc a vyvolat zvracení (nejlépe do 30 minut od pozření). K vyvolání zvracení můžete použít například hořčici s vodou.

Pozor na klíšťata, hmyzáky a slimáky!

České republika je bohužel nejvyhledávanějším domovem v Evropě pro klíšťata, proto není nic neobvyklého, když ze psa pravidelně při pobytu na zahradě budete vytahovat klíšťata. Pořiďte určitě svému psu antiparazitní obojek nebo jiný prostředek, který ho před klíšťaty ochrání. Stejně tak vosy, včely a čmeláci představují hlavně riziko pro psy, kteří jsou alergičtí na bodnutí hmyzem. Dalším psím nepřítelem je i slimák, psovi mohou ale uškodit i chemické prostředky proti slimákům.

Sekačku se psem neseznamujte!

Nebezpečným strašákem pro psa je i obyčejná sekačka. Hrozbu představuje odskakující kamínek či jiný předmět, strunová sekačka nebo i kosa. Při úpravě trávníku se psovi vyhýbejte obloukem nebo ho raději pusťte domů či do své boudy.

Ať už se vašemu psovi přihodí na zahradě nebo kdekoliv jinde jakýkoliv úraz či onemocní, pojištění PetExpert ho postaví zpátky na nohy!