TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Pohodlí pro psy v zimě

Zimní období je pro řadu z nás plné zimních radovánek a sportu. Pro naše čtyřnohé kamarády však nastává období plné nebezpečí, kdy musíme péči o naše chlupáče přizpůsobit především tomu, aby zimní období zvládli v klidu a ve zdraví. Zimní měsíce znamenají zátěž nejen pro lidský, ale také pro psí organismus. Určitá plemena v zimě přímo ožijí, jiné jsou zase zachumlané doma a čumák vystrčí jen na krátké vycházky. Podvědomě asi každý tuší, jak se o chlupáče starat, často se ale dopouštíme v péči omylů a chyb, které pejsky mohou stát zdraví. Doporučení, jak se o pejska v zimě starat a čeho se vyvarovat, by měl tak dodržovat každý správný páníček.

Podchlazení
Jedno z největších zdravotních rizik pro psa v zimě, když tělesná teplota klesne pod 35°C. Úplně nejvíce nejnebezpečnější je, když pes je promočený a je dlouho v nízkých teplotách. Mírné příznaky poznáme, že se pes klepe a má studené uši i nohy. Životně nebezpečný stav pro psa nastane, když tělesná teplota klesne pod 28°C. Je velmi důležité rozpoznat, kdy už je psovi zima. Pes to projevuje nejčastěji kňučením a třesem. Na podchlazení jsou náchylnější především nemocní a staří psi, štěňata a feny po porodu. V případě mírného podchlazení stačí psa postupně zahřívat pomalým přechodem do teplé místnosti. Při podchlazení, kdy tělesná teplota klesne pod 32°C je třeba dopravit psa k veterináři.

Psa můžete vybavit i oblečkem na zimu
Pokud vlastníte zimomřivého psa nebo váš pes patří k plemenům, která mají tenkou kůži a nemají skoro žádnou srst. Měli byste ho vybavit oblečkem. Při venčení však věnujte pozornost, aby látka nebyla vespod těla pejska mokrá a pejsek tak neprochladl.

Péče o psí tlapky
Jestliže má váš pes dlouhé chlupy na tlapkách, odstřihněte mu je. Mohla by se tak začít tvořit ledová vrstva a postupně se z toho dělat sněhová koule. V prostředí, kde jsou zasněžené chodníky posypané solí nezapomeňte psovi omýt packy vodou. Nikdy však nepoužívejte horkou vodu. Nepodceňujte ani prevenci v podobě promazávání psích tlapek speciálním krémem.

Sníh, nesmíš!
Pes, který sní velké množství sněhu si může způsobit nejen podchlazení, ale především trávicí potíže. Zabavte psa raději nějakou hračkou, či pohybem.

Pes v boudě
Psí boudu vybírejte podle velikosti psa, aby pro něj nebyla příliš velká a netrvalo moc dlouho si jí zahřát. Bouda by měla být zateplená a pejsek by měl mít vevnitř deku či koberec. Dohlídněte, aby pes neležel v mokrém, to by mu mohlo způsobit nachlazení.

Krmení psů v zimě
Zvýšení krmné dávky by se mělo týkat především psů, kteří přes zimu bydlí v boudě. Ti potřebují stravu obohatit o tuk. Tukovou zásobu by si měl být pes schopen udělat ještě předtím, než zima udeří. Kontrolujte i zda má pes v misce dostatek vody a zda mu voda v misce nezmrzla. Doporučený interval pro výměnu vody je při velkých mrazech dvě hodiny.

Snížena viditelnost
V zimě je odpolední venčení podobné tmou tomu večernímu. Myslete na bezpečí vašeho mazlíčka a pořiďte mu obojek s reflexními prvky nebo svítící obojek, který pejskovi dáte navíc k běžnému obojku.

Nenechávejte psa v zimě v autě
Tak jako v létě, tak i v zimě dlouho zavřený pes v autě je vystavovaný velkému nebezpečí a ohrožení na životě. V autě rychle klesá teplota, ale také množství kyslíku k dýchání. Pro psa se z auta stává postupem času doslova lednice, vyvarujte se tomu.

Je zapotřebí si uvědomit, že prevence a pravidelná péče o pejska v zimě vám nezaručí, že váš pes náhle neonemocní nebo se nezraní. Právě pro tyto situace je tu pojištění PetExpert, které zajistí pejskovi tu nejlepší možnou péči a vám ušetří peníze a starosti.