TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Osiny jsou letním nebezpečím

Léto už k nám konečně zavítalo se vším všudy a teplé letní počasí svádí pejskaře k častějším procházkám do přírody. Víte, že je nutné v tomto období naše čtyřnohé miláčky hlídat více než kdy jindy? Kromě nebezpečí přehřátí hrozí bodnutí vosou či včelou, ale i problém s názvem OSINY.

Co to vlastně osina je?

Jedná se v podstatě o malé semínko trávy, tedy travní semeno uložené v tvrdých obalech. Osina je pojem, který se používá u několika druhů trav, avšak nejčastěji se pojí s ječmenem myším. Ten roste rychle s jarními dešti a jakmile v létě začne osychat, semena začnou z rostliny vypadávat. Osiny mají na sobě malé háčky a díky těmto háčkům jsou pro psa hrozbou. Snadno se zachytí na srst psa a můžou se dostat až pod kůži. Na osinu můžete nejčastěji narazit na neposekaných loukách či v parcích, dále na polích nebo v příkopech podél silnice.

Malý či velký strašák?

Osina je sice malá, způsobit ale může spoustu problémů, dostane se totiž kamkoliv a je nebezpečná pro všechny části zvířecího těla. Nebezpečí na psa číhá hlavně na loukách, kde to ve vysokých trávách láká zahrát si s páníčkem na schovávanou. Osina se může zachytit nejen na srst nebo dostat pod kůži, nebezpečná je ale také v tlapce, uchu nebo oku.

Co vše může způsobit?

Pokud se osina dostane psovi pod kůži, bohužel může dojít až k hnisavé ráně, kterou si pes bude mít potřebu neustále lízat, aby dostal toho “neřáda” ven. Pokud bude mít pes osinu zapíchnutou hluboko, neuvidíte ji. Stejně tak v uchu osina psa velmi potrápí, ucho ho bude svědit, a tak bude neustále třepat hlavou nebo se drbat na uchu, aby ji dostal pryč. Dále můžete u psa zaznamenat začervenání nebo výtok z ucha.

Ve většině případů se ale osina zapíchne do tlapky. Pokud si toho nevšimnete a osina se dostane hluboko, může dojít až k zánětu v tlapce. Pes pak s osinou zapíchnutou v tlapce může kulhat a postižené místo na tlapce olizovat.

Osinu může Váš čtyřnoháč i vdechnout, což se nejčastěji projeví kašláním, kýcháním nebo ztíženým dýcháním. Velmi nebezpečným místem, kam se může osina dostat je oko psa. To se projeví oteklým, podrážděný okem a drbáním oka tlapkou.


Vyndání nechte na veterináři!

Osinu zapíchnutou hluboko v tlapce, uchu nebo oku se psovi nikdy nesnažte vyndat sami! Nejenom, že hrozí, že psa při vydávání poraníte, ale můžete osinu dostat ještě hlouběji. Stejně tak vyhledejte pomoc veterináře v případě, že na svém psovi zpozorujete jakékoliv výše uvedené příznaky.

Doporučujeme po každé procházce zkontrolovat srst, obličej, uši, oči a tlapky psa.