TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Kolik nás ročně stojí pes

Pokud již doma čtyřnohého parťáka máte, určitě víte, kolik Vás pes průměrně stojí za měsíc a rok. Ten, kdo si však chce parťáka pořídit, by měl nejprve zvážit, zda zvládne tuto zodpovědnost i po finanční stránce, protože pes není jen radost, mazlení a procházky, ale také starost v podobě pravidelných i nepravidelných výdajů. Pokud tedy stále váháte pořídit si roztomilé štěňátko nebo adoptovat psa z útulku, přinášíme Vám odhad ročních nákladů.

Koupě psa

Pořízení štěněte z chovatelské stanice s průkazem původu nebo adopce pejska na adopční smlouvu s poplatkem berte pouze jako vstupní investici. Tady to s výdaji teprve začíná. Samozřejmě výdaj za pořízení štěněte závisí na plemenu, které si vyberete, a pokud si adoptujete pejska z útulku, je adopční poplatek o poznání nižší než za psa s průkazem původu.

Očkování, čipování a poplatek za psa obci

Po zakoupení či adoptování psa doporučujeme navštívit veterináře, který zkontroluje, zda je pes naočkován a kdy Vás čeká další očkování. Jak již víte z našeho předchozího článku, u nás je povinné pouze očkování proti vzteklině. Dále je nutné ze zákona psa očipovat. Rovněž je potřeba nezapomenout psa přihlásit na městském úřadě tam, kde máte trvalý pobyt. Výše poplatků si určuje každá obec sama.

Krmivo

Pravidelným a nejspíše i největším výdajem každý měsíc bude krmivo. Na trhu je k dostání široká škála granulí nebo konzerv, kde se jejich složení odráží na ceně. Samozřejmě zde platí, že čím kvalitnější složení, tím je krmivo dražší. Rovněž platí, že čím větší pes, tím větší krmná dávka a více peněz za krmivo. Obecně by se ale kilo kvalitního krmiva mělo pohybovat v rozmezí od 100 do 180 Kč.

Další nutné výdaje

Těmi se především rozumí vodítko, obojek nebo kšírky, pelech pro psa nebo hračky. Dále budete ještě potřebovat misky na vodu a krmivo, ty jsou k dostání plastové nebo nerezové. Za plastové zaplatíte zhruba 30 korun, zatímco za nerezové dvakrát tolik.

Za vodítko, obojek nebo kšírky můžete dnes dohromady zaplatit od 300 Kč do několika tisíců - zde závisí na materiálu a kvalitě. Pelech pro psa rovněž záleží na materiálu a velikosti, malý pelíšek je k sehnání od 250 korun, ale seženete i pelíšek za 2500 Kč.

Nečekané výdaje

Zapomenout byste také neměli na to, že Vám do cesty mohou vstoupit i nečekaně výdaje a to v souvislosti se vzniklými úrazy nebo nemocemi. Léčba úrazů a nemocí se pohybuje od několika stovek korun, ale může se vyšplhat až do několika deseti tisíců korun. Pokud chcete mít jistotu, že v případě úrazu nebo nemoci budete moct svému mazlíčkovi dopřát tu nejlepší péči, pojistěte ho. Tento náklad se v nákladech na kvalitní krmivo a v dalších běžných výdajích ztratí. Výhodou pak bude to, že nebudete muset řešit, kde seženete peníze na léčení u veterináře.

Shrnutí nutných nákladu na psa

Typ výdaje / Průměrná cena / Interval
Vakcinace proti vzteklině 300 - 500 Kč přeočkování každé tři roky
Čipování 500 - 900 Kč jednorázový výdaj
Poplatek za psa obci až 1500 Kč (Praha) každý rok
Krmivo 5000 - 20000 Kč za rok
Misky na krmivo 30 - 60 Kč jednorázové
Vodítko, obojek, kšírky 300 - 2000 Kč jednorázové
Pelech pro psa 250 - 2500 Kč jednorázové