TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Jak zvládnout Silvestr se psem

Silvestr je skoro za dveřmi a s ním i velkolepé oslavy obvykle s půlnočním ohňostrojem. Tak vnímáme oslavy Nového roku my lidi, ale co pejskové? Naši čtyřnozí kamarádi mají několikanásobně citlivější uši, než máme my, tudíž rány z petard a ohňostrojů vnímají daleko silněji. Dělbuchy z novoročních oslav tak mohou psy vyděsit a mnohdy u nich způsobit i zcela nepředvídatelné chování, které vychází ze stresu a paniky, kterou prožívají, když se venku odpalují rachejtle. Ohňostroj bohužel nevypneme tlačítkem, a proto vám přinášíme několik tipů a rad, jak prožít co možná nejmenší stres s pejskem na Silvestra.

Na co si dát pozor venku?
V době, kdy jsou ohňostroje očekávané (tzn. období od Mikuláše přes Štědrý den až po Nový rok) voďte chlupáče na vodítku, abyste zabránili případné panice z petard. Pejsci se můžou rány leknout a utéct. Často pejsci běží neznámo kam, v domnění, že před ohňostrojem utečou. Při útěku se snadno poraní nebo jim hrozí i to, že v panice mohou vběhnout například pod auto.

Na co si dát pozor doma?
Pejsci jsou velmi citliví na hluk, a proto se mohou cítit v době silvestrovských oslav v nebezpečí i doma. Často se schovávají na neobvyklá místa a utíkají před dělbuchy tak rychle, že mohou něco rozbít, nebo na sebe něco shodit. V panice z hluku pejsci někdy i okusují nábytek či jiné předměty. Nikdy proto nenechávejte chlupáče, kteří se bojí petard doma samotné. Ideálně mějte pejska neustále pod dozorem.

Vytvořte pejskovi bezpečné domácí prostředí
Doporučuje se pustit nahlas televize či rádio, zatemnit okna a rozsvítit světla. Snažte se na pejska nebýt až přehnaně milí a nadměrně ho utišovat. Pejsci poznají, že se děje něco špatného a může je to ještě více rozhodit. Pro případ, že by chlupáč chytil záchvat paniky, zkontrolujte věci, které má pejsek na dosah, aby je nemohl potencionálně shodit či rozbít. Péči a starost si zaslouží i psi, kteří žijí celoročně venku. Poskytněte na novoroční oslavy pejskům možnost se schovat na bezpečném místě, kde si nemůžou ublížit.

Nemocný pes
V případě, že pejsek trpí epilepsií nebo má jiné onemocnění, které velmi citlivě reaguje na stres, bylo by vhodné probrat s veterinářem možnosti, jak pejska na petardy a silvestrovský stres připravit.

Tipy, jak venčit psa na Silvestra
1) Pejsky na Silvestra voďte na vodítku, nepouštějte je na volno.
2) Naposled je vhodné venčit chlupáče kolem 21 hodiny večer. Následně se doporučuje venčit až po 1 hodině ranní, kdy je situace po odpalování ohňostrojů klidnější.
3) Ujistěte se, že váš pejsek má správně utažený obojek či postroj.
4) Vhodné je i umístit pejskovi na obojek či postroj identifikační štítek nebo známku s telefonním číslem, kdyby se pejsek náhodou zaběhnul.
5) Rozhodně neberte psy na místa, kde se právě odpaluje novoroční ohňostroj.

Jak již bylo zmíněno, silvestrovské oslavy jsou pro chlupáče obdobím, plným strachu a úzkostí. Tu nejhorší čtvrthodinu po půlnoci, kdy lítají dělbuchy a petardy buďte svému pejskovi na blízku. Samozřejmě buďte připraveni i na to, že se může něco stát či díky nějaké souhře náhod se můžete octnout s vaším pejskem v nechtěné situaci. Pro tyto případy tu pojištění PetExpert, které zajistí vašemu čtyřnohému mazlíčkovi tu nejlepší možnou péči a vám ušetří peníze a starosti.

Přejeme vám a vašim čtyřnohým kamarádům krásné, klidné a hlavně ve zdraví prožité Vánoce a šťastný vstup do Nového roku 2022!