TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Jak správně krmit kočku


Kočka a pes jsou co se jídla týče jako černá a bílá, tedy naprosté protiklady. Zatímco pes sní i to, co jídlo není, kočka patří k nejvybíravějším a velmi mlsným zvířatům. Vybrat pro kočku to správně krmivo může být někdy běh na dlouhou trať. Víte, jak kočičí jazýček potěšit a kočku správně krmit? Poradíme Vám!

Hltání přenechaly psům!

Kočka na rozdíl od psa nehltá velké kusy a nehraje na čas u jídla. U krmení si dává na čas, je to velmi pomalý strávník. Veškeré kusy masa či granulí si pečlivě rozkouše a dává si během jídla pauzy. Kočka domácí si zvykne na určitý režim podávání krmiva, není tedy vhodné, aby měla neustále nasypané krmení v misce. Pokud má stále plnou misku, začne ztrácet zájem o jídlo nebo se překrmuje. Kočky je vhodné krmit dvakrát až třikrát denně s rozumným časovým odstupem a pravidelně ve stejný čas. Množství samozřejmě závisí na staří či plemeni. Podávané krmivo by mělo mít ideálně pokojovou teplotu, kočka nepřijme příliš horké nebo naopak ledové krmivo z chladničky.

Hlavní složky důležité pro kočky!

Kočka je výhradně masožravý tvor, proto je bílkovina velmi důležitou složkou v kočičí krmivu. Bílkovina je u koček jediným zdrojem aminokyselin. Ty se podílejí na tvorbě a údržbě svalové tkáně.

V kočičí krmivu pozor na tuk. Ten by neměl mít obsah více než 30% z celého obsahu krmiva. Pravidelným přísunem většího množství tuku v krmivu může kočka začít trpět obezitou. Stejně tako pozor na sacharidy, ty by neměly překročit více než 10%.

Granule, konzervy, kapsičky…

Pro kočky existuje na trhu opravdu nepřeberné množství granulí, konzerv a kapsiček různých chutí. Krmivo by vždy mělo být vybíráno podle věku, typu či preference dané kočky.

Složení krmiv se liší pro kočky, které jsou kastrované, dále je také rozdíl v krmivu pro kočky žijící pouze v bytě nebo naopak žijící pouze venku a podobně.

Mléko nebo voda?

Pohádky mnoho z nás utvrdili v to, že s kočkou je spojené mléko. Jenže kočkám mléko škodí. Kravské mléko obsahuje mléčný cukr, který kočka nedokáže pořádně strávit. Pravidelným nebo dokonce i občasným podáváním mléka můžeme tak kočce způsobit nadýmaní, nafouklé a bolavé bříško. Pokud chcete své kočce dopřát mističku s mlékem, porozhlédněte se v obchodech se zvířecími potřebami po speciálním mléku pro kočky.

Jaké krmivo nakonec nejlépe padne do oka Vaší kočce už necháme na ni, ale pojištění PetExpert je tu pro ní vždy, když Vaší kočičce bude ouvej.