TOTO JE TESTOVACÍ PROSTŘEDÍ.

Cizí těleso v zažívacím traktu

Jednou z příčin poškození trávicího traktu u psů je cizí těleso. Mnohokrát ani majitel pejska neví, že by něco takového jeho čtyřnohý mazlíček sežral. Někteří psi jsou doslova „popelnice“ a sežerou vše, co jim přijde pod čumák. Rizikové mohou být pro psi kosti, rozkousané klacky, hračky v rozkousané formě, provázky, obaly od potravin, ponožky, pecky od ovoce a plno dalších předmětů. Někteří psi nepohrdnou ani kameny, kaštany či igelitovými sáčky. I přes to, že jste obezřetní a svého pejska hlídáte, někdy tomu zabránit nelze. Proto je dobré, mít informace o tom, jak se v takové situaci zachovat a pejskovi pomoct.

Hlavní příznaky

Zvracení, krvavý průjem, bolest břicha (pejsek je v klubíčku skrčený a břicho ho bolí na dotek), nechuť k jídlu, dehydratace, apatie, letargie, napětí při pokusu o vyprázdnění...
Vždy však záleží na konkrétním případě a na umístění cizího tělesa v gastrointestinálním traktu.

Cizí těleso v jícnu psa

Cizí těleso v jícnu často vede k jeho celkovému zablokování. Nejčastěji se to týká především menších plemen, kteří například rychle spolknou pamlsek, aniž by jej rozkousali. Nejčastěji se cizí těleso v jícnu psa pozná podle těchto příznaků - pes má natažený krk, slintá, odmítá potravu, má nutkání na zvracení a snaží se opakovaně polykat. Přidat se může i dušnost či kašel. To však značí vážnější problém, kdy je potřeba veterinární pomoc.

Cizí těleso v žaludku psa

Každé cizí těleso v žaludku psa může mít jiný průběh. V nejlepším případě pes těleso po určitém čase vyzvrací. Větší těleso se bohužel zpět do jícnu už nevrátí a zůstane v žaludku. Po delší době nevolností a zvracení se dostává dále do střev. Cizí těleso v žaludku je charakteristické žízní, zvracením a ztrátou chuti.

Cizí těleso ve střevě psa

Střeva jsou nejdelší a také nejtenčí úsek trávicího traktu. Právě proto nejvíce cizích těles končí právě ve střevech. Pokud je cizí těleso příliš velké hrozí, že se střevo ucpe. To značí vážný problém, který vyžaduje veterinární pomoc. Bez rychlé pomoci může střevo i prasknout. Přítomnost cizích těles ve střevech psa se projevuje zvracením, vodnatou stolicí s příměsí krve, bolestí břicha, neklidem a méně často zácpou.

Jak postupovat, když pes sežere cizí těleso?

Neexistuje žádný univerzální „návod“ jak se zachovat, když pes sežere něco, co nemá není. Vždy záleží, o jaký předmět se jedná, zda je předmět ostrý, malý, velký a jaká je šance, že předmět projde bez problémů. Nutno zmínit, že určité riziko hrozí vždy. Níže naleznete pár konkrétních případů a tipů, jak tuto problematiku řešit:

1) Nedělat nic a počkat. Pokud víte, co pes sežral, že těleso bylo malé a je pravděpodobné, že v pořádku projde trávicím traktem.
2) Vyvolat zvracení. V případě, že pes sežral cizí těleso cca 2 hodiny zpětně, je velice možné, že se nachází stále v žaludku. Vyvolávat zvracení by se mělo ideálně u veterináře. Nicméně jsou i situace, kdy vyvolávání zvracení není vhodné. Například při pozření velmi ostrého předmětu. Mohl by se tak průchodem cizího tělesa zpět poranit jícen.
Vařené brambory, kus rohlíku či kysané zelí. To by mělo pomoci cizí těleso obalit a minimalizovat tím tak poranění uvnitř trávicího traktu. Tato metoda se doporučuje u pozření ostrých předmětů jako je například plast, sklo, dřevo a podobně.

Cizí těleso v trávicím traktu se projevuje velmi neurčitě, to je jeden z důvodů, proč by se každý zažívací problém, který u pejska přetrvává déle než 48 hodin měl řešit s veterinářem. Dejte pozor na všelijaké provázky, nitě a textilie, které se mohou v trávicím traktu někde chytit a druhý jejich konec se dostat až do střev, kde se kolem nich omotává. Velmi nebezpečné jsou i ostré předměty, které mohou střevo porušit. V nejtěžších případech hrozí i úhyn zvířete nebo nutnost eutanazie. Zde hraje velikou roli čas a především finanční možnosti páníčků, protože kolikrát chirurgický zákrok a pooperační péče o pejska je kolikrát i vyšší, než pořizovací cena psa.

Nejlepší je se snažit cizím předmětům předejít a zabránit pečlivým dohledem na psa. Mnohdy se i přesto, že jste obezřetní tomu nedá zabránit a je důležité vyhledat veterinární pomoc, která při tomto konkrétním problému není levná. Proto je důležité mít sjednané pojištění PetExpert, které za Vás platí na místě přímo veterináři a Vy hradíte pouze spoluúčast.